Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Siemens: Λουκέτο στη Θεσσαλονίκη

Ημερησία 5.12.2008

Με τη συναίνεση των εργαζομένων οδηγείται, τελικώς, σε «λουκέτο» το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν, επί μακρόν, για να ανατραπεί η απόφαση της γερμανικής μητρικής, έπεσαν στο κενό, μαζί με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Η τελευταία (;) «πράξη» στο σίριαλ της Siemens Τηλεβιομηχανική είχε προγραμματιστεί χθες, σε συνάντηση της διοίκησης με τους συνδικαλιστές εκπροσώπους των περίπου 400 (άμεσα κι έμμεσα) εργαζομένων στο εργοστάσιο, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να δεχθούν, έναντι ανταλλαγμάτων, το οριστικό «λουκέτο».

Είχε προηγηθεί, προχθές το απόγευμα, πολύωρη γενική συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων, στη διάρκεια της οποίας καταστρώθηκε και συμφωνήθηκε ένα σχέδιο πρότασης προς τη διοίκηση, ενώ δόθηκε και το «πράσινο φως» στους συνδικαλιστές να το διαπραγματευτούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «πακέτο» που προτείνουν οι εργαζόμενοι για να «ρίξουν λευκή πετσέτα», προβλέπει διπλή αποζημίωση απόλυσης για τους 100 υπαλλήλους και αυξημένη 50% για το εργατοτεχνικό προσωπικό, έξι καθαρούς μισθούς, επιπλέον, σε κάθε εργαζόμενο, συν άλλους έξι σε κάθε ζευγάρι εργαζομένων, καθώς και επίδομα 2.500 ευρώ για κάθε παιδί εργαζομένου μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, αν σπουδάζει.

Σε περίπτωση συμφωνίας (σ.σ. η συνάντηση διήρκεσε μέχρι αργά χθες το βράδυ), το προσωπικό, όπως αναφέρεται αρμοδίως, θα συμφωνήσει στην άμεση αποχώρηση των 180 εργαζομένων και την παραμονή των υπόλοιπων 60 ως τον Απρίλιο του 2009, όπως προβλέπει η πρόταση της μητρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: