Μακεδονία - 5.12.2008
Ενα ακόμη εργοστάσιο, αυτό της Siemens, περνά από σήμερα στη βιομηχανική και οικονομική ιστορία της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι, ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες συνεχών κινητοποιήσεων, “σήκωσαν το χέρι” και αποφάσισαν να πάρουν τις αποζημιώσεις.
Το εργοστάσιο, κερδοφόρο μέχρι την τελευταία στιγμή λειτουργίας του, μετά 45 χρόνια συνεχούς παραγωγικής παρουσίας κλείνει και προστίθεται στις εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει λουκέτο. Προχθές και χθες παίχτηκαν οι τελευταίες σκηνές ενός δράματος, η κορύφωση του οποίου δεν μπορούσε παρά να είναι τραγική.
Οι εργαζόμενοι, ύστερα από μία απεργία που ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου, υπέκυψαν στη λύση των προσαυξημένων αποζημιώσεων. Υπό την πίεση της ανέχειας και την επιμονή της εταιρείας να κλείσει τη μονάδα, αλλά και με την αδυναμία ή αδιαφορία της πολιτείας να ασκήσει ισχυρές πιέσεις στην πολυεθνική, ώστε να επιτευχθεί η επαναλειτουργία του, συμφώνησαν να αποχωρήσουν.
Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή υπαλληλικής αποζημίωσης στους εργατοτεχνίτες προσαυξημένη κατά 50% συν έξι μισθούς και για τους υπαλλήλους προσαύξηση αποζημίωσης κατά 100% και επιπρόσθετο επίδομα έξι μισθών. Επίσης προβλέπονται κάποια επιδόματα για τα παιδιά των εργαζομένων που είναι ανήλικα ή σπουδάζουν. Το εργοστάσιο θα παραδοθεί στη Siemens περίπου σε μία εβδομάδα, αφού προηγηθεί η έγκριση των μαζικών απολύσεων από το υπουργείο Απασχόλησης. Η διαδικασία των αποζημιώσεων θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Στο εργοστάσιο μέχρι τον Απρίλιο θα απασχοληθούν περίπου 60 άτομα, προκειμένου να ολοκληρωθούν κάποιες παραγγελίες που διακόπηκαν λόγω της απεργίας των 76 ημερών.
Οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι η κυβέρνηση δεν στάθηκε στο ύψος της. Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Μπάμπης Καλαϊτζίδης είναι κατηγορηματικός: “Αισθάνομαι ντροπή ως έλληνας πολίτης και εργαζόμενος. Μας εγκατέλειψαν και άφησαν να κλείσει ένα κερδοφόρο εργοστάσιο μετά από 45 χρόνια παραγωγικής ζωής”. Η επόμενη μάχη θα δοθεί με το υπουργείο Οικονομικών για την παρακράτηση φόρου στις αποζημιώσεις. “Αναρωτιέμαι αν το κράτος περίμενε να απολυθούμε, μπας και εισπράξει κάποια λεφτά από τις αποζημιώσεις των απολυμένων”, επισημαίνει και καλεί την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημα για αφορολόγητες αποζημιώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου