Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Ποια είναι η Cerberus;

Η Cerberus Capital Management, L.P είναι μια είναι μία από τις μεγαλύτερες private equity εταιρείες επενδύσεων στην Αμερική. Οι εταιρείες private equity είναι οι γνωστοί όμιλοι επιχειρηματικών συμμετοχών που κατέπληξαν τους πάντες στην προηγούμενη διετία με τις απίστευτες εξαγορές τους.
Η Cerberus εξειδικεύεται σε εξαγορές προβληματικών εταιρειών, τις οποίες προσπαθεί να εξυγιάνει για να τις πουλήσει στη συνέχεια. Μετά από κάθε εξαγορά εφαρμόζει τη γνωστή στρατηγική των εταιρειών του είδους της, με περικοπές του κόστους και μαζικές απολύσεις. Τα private equity βάζουν, μεταξύ άλλων, την εταιρεία που εξαγοράζεται να δανειστεί προκειμένου τα ίδια να πάρουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαγορά μιας από τις τρεις «εθνικές» αυτοκινητοβιομηχανίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Chrysler. Η Cerberus ήρθε σε συμφωνία με τη γερμανική Daimler για την εξαγορά του 80,1% των μετοχών της Chrysler, αντί του ποσού των 7,4 δισ. Δολαρίων, τον Αύγουστο του 2007. Πριν καν συμπληρωθούν 3 μήνες από αυτήν την εξαγορά προχώρησε στη περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας. Στα επόμενα 3 χρόνια θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 10.000 ωρομίσθιοι εργαζόμενοι, 1.000 υπάλληλοι που αμείβονται με μηνιαίες αποδοχές και 1.100 συμβασιούχοι. Οι απολύσεις αντιπροσωπεύουν το 14% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας.
Η Cerberus έχει έδρα στην Νέα Υόρκη και ιδρύθηκε το 1991. Είναι μια εταιρεία με ισχυρές διασυνδέσεις με την Ουάσιγκτον και με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Δημιουργός της είναι ένας πρώην αλεξιπτωτιστής, ο Steve Feinberg, ο οποιος ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80 με ένα κεφάλαιο της τάξεως των 10 εκατ. δολαρίων για να δημιουργήσει σήμερα έναν επενδυτικό κολοσσό που διαχειρίζεται 25 δισ. δολάρια. Η Cerberus, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο site της, έχει μερίδια σε περισσότερες από 50 εταιρείες, με συνολικό τζίρο 60 δισ. και περισσότερους από 175.000 εργαζομένους.
Από τα ονόματα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της ξεχωρίζουν η αεροπορική εταιρεία Air Canada, η Formica (των γνωστών ξύλινων επενδύσεων), μια εταιρεία που ελέγχει τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων Alamo και National, η GMAC (General Motors Acceptance Corp.), που είναι ο χρηματοδοτικός κλάδος της GM, εταιρείες κατασκευής εξαρτημάτων για αυτοκίνητα, καθώς και ένα σωρό άλλες.
Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πρόσωπα που συνδέονται με τη Cerberus. Πρόεδρός της, από τις 19.10.2006, δεν είναι άλλος από τον γνωστό και μη εξαιρετέο , John W. Snow, υπουργό Οικονομικών της αμερικανικής κυβέρνησης από το 2003 ως το 2006. Στο διοικητικό συμβούλιό της μετέχει ο εξίσου γνωστός Dan Quayle, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επί προεδρίας Μπους του πρεσβυτέρου και ο οποίος απέτυχε αργότερα να κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία. Στα στοιχεία της εταιρείας εμφανίζεται και ο πρώην υπουργός Αμυνας Donald Rumsfeld, ο οποίος είχε επενδύσει κεφάλαιά του το 2001.








Δεν υπάρχουν σχόλια: