Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Συμμετοχή των εργαζομένων στη SIEMENS στην τρίωρη στάση εργασίας

Οι εργαζόμενοι της SIEMENS στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν σήμερα στην πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 μ.μ.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσ/νίκης πραγματοποίησε συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου, με τη συμμετοχή μπλοκ εργαζομένων από την SIEMENS, τη ΔΕΗ, τον ΟΛΘ, τους ΟΤΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ΕΛΒΟ. Με το σύνθημα “Φτάνει πια” οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η διαδήλωση κατέληξε στο λιμάνι της πόλης, συμβολικά, για να καταδειχτεί η αντίθεση των εργατικών συνδικάτων με την παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ σε ιδιώτες επενδυτές.
Από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προωθεί αυθαίρετες ενοποιήσεις ταμείων, ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. “Από τα τρία ‘δεν’ του πρωθυπουργού έμεινε μόνο ένα, δεν θα πάρουμε σύνταξη ποτέ”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η συγκέντρωση εκτός από το ασφαλιστικό είχε και τον χαρακτήρα της στήριξης και της προστασίας των εργαζομένων στην SIEMENS, την ΕΛΒΟ, το Λιμάνι, την ΒΙΑΜΥΛ, την ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ και την Βιομηχανία Ζάχαρης.

Το σωματείο της βιομηχανίας ισογλυκόζης ΒΙΑΜΥΛ ζητεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση ανάλογη με εκείνη για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Οι περίπου 100 εργαζόμενοι ζουν το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», καθώς η πολυεθνική εταιρεία «Tate & Lyle», στην οποία ανήκει, ανακοίνωσε, σχεδόν προ διετίας, ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο («μαύρος» Σεπτέμβρης) του 2008 θα κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και θα μεταφέρει τις δραστηριότητές του στη Βουλγαρία
Στις 26.2.2008, η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου είχε αρνηθεί μια τέτοια ρύθμιση και είχε δεσμευτεί ότι οι άνω των 50 χρόνων θα ενταχθούν σε ειδικό προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και οι νέοι θα καταρτιστούν για να βρουν εργασία.

Η ΕΛΒΟ ένα από τα τελευταία μεγάλα εργοστάσια με 750 εργαζόμενους , χωρίς να υπολογίζονται οι απασχολούμενοι γύρω από αυτή, από τις αρχές του νέου χρόνου δεν έχει αντικείμενο.

Από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατεργασίας ξύλου στα Βαλκάνια -κάποτε- η «Βαλκάν Εξπόρτ», με περισσότερους από 700 εργαζόμενους, συρρικνώθηκε σταδιακά και το 2007 απολύθηκαν και οι τελευταίοι 60.

Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) έκλεισε αθόρυβα το 2007, αφού το σωματείο της, με τη βοήθεια του ΕΚΘ και τοπικών φορέων, πέτυχε μια καλή συμφωνία με την κυβέρνηση και την εταιρεία (δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει παρόμοια στο μέλλον), ύστερα από 12 μήνες σκληρών αγώνων. Οι πρώην εργαζόμενοι στη ΒΦΛ ξοδεύουν τώρα τις αποζημιώσεις, καθημερινά χτυπάνε πόρτες για να βρουν δουλειά και τα προβλήματα θα φανούν σε λίγα χρόνια που θα λήξει η επιδότησή τους.

Η παλαιότερη βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, η ιστορική βιομηχανία ζυμαρικών «ΑΒΕΖ», έκλεισε το παραγωγικό της τμήμα τα Χριστούγεννα επειδή δεν άντεξε στον ανταγωνισμό.

Οι εργαζόμενοι της SIEMENS δεν πρέπει να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια.
ΜΠΟΡΟΥΝ και ΠΡΕΠΕΙ να αποτρέψουν το κλείσιμο της εταιρίας.
Αν δεν αντιδράσουν έγκαιρα θα προστεθούν στην λίστα των ανέργων της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος :
"Πριν από δύο χρόνια ο κ. Γιακουμάτος υποσχέθηκε 2.000 νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη και δεν έγινε τίποτε. Η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 19%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) ενώ η κυβέρνηση, από την πλευρά της, καμαρώνει ότι μειώθηκε στο 8,9%."

Δεν υπάρχουν σχόλια: