Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Οι εξελίξεις συνέβησαν τελικά στην περίοδο των διακοπών

Στις 29 Ιουλίου 2008 ανακοινώθηκε στο Μόναχο η πώληση του 51% του SEN στην Αμερικάνικη επενδυτική εταιρία "The Gores Group". Η Gores Group είναι μία ιδιωτική εταιρεία που ειδικεύεται στην απόκτηση πλειοψηφικών ποσοστών σε διάφορες εταιρείες, τις οποίες αναδιοργανώνει και στη συνέχεια πουλά.

Όπως είχαμε γράψει στις 23 Ιουλίου η Siemens ήταν σε διαπραγματεύσεις με την συγκεκριμένη εταιρία ενώ είχαν παγώσει οι διαπραγματεύσεις με την Cerberus Capital Management LP που είχαν ξεκινήσει πριν τον Μάρτιο του 2008.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Siemens, δημιουργέιται μία νέα κοινοπραξία (joint venture) στην οποία η Siemens θα διατηρήσει το 49% της εταιρίας ενώ η Gores Group, εταιρία private equity που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Alec Gores από το Λος Αντζελες, θα εξαγοράσει μερίδιο 51% στην Siemens Enterprise Communications.

Στον έλεγχο της νέας κοινοπραξίας θα «περάσουν» τρεις βιομηχανικές μονάδες της Siemens Enterprises Communication της Λειψίας στην Γερμανία, της Κουριτίμπα στην Βραζιλία και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Στο νέο σχήμα θα ενταχθούν άλλες δύο εταιρίες του Gores Group, η Enterasys (λύσεις δικτυακού εξοπλισμού και ασφάλειας) και η SER Solutions(λογισμικό για call center).

Οι δύο μέτοχοι θα επενδύσουν από κοινού 350 εκατ.ευρώ για την ανάπτυξη των εργασιών της (μη συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη) ενώ η διοίκηση θα ασκείται από την Gores. (On an operational level, business will be driven by Gores).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η δραστηριότητα της γερμανικής μονάδα είναι εγγυημένη βάσει συμβολαίων έως το 2011 ενώ η μονάδα της Βραζιλίας προορίζεται να αποκτήσει σημαντικό παραγωγικό ρόλο για το joint venture. Αντίθετα, η αναφορά για την Θεσσαλονίκη εντείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον της εταιρείας καθώς σημειώνεται πως «εξετάζονται διαφορετικές επιλογές».

Η ακριβής αναφορά είναι: For Thessaloniki different options are being evaluated.

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει στο τέλος του οικονομικού έτους της Siemens για το 2008, δηλαδή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το Έθνος "Η αινιγματική ανακοίνωση ότι «αξιολογούνται διάφορες επιλογές» για τη μονάδα αφήνει στους εργαζόμενους περιθώρια διάφορων ερμηνειών, από την πιθανή αυτόνομη πώλησή του σε άλλον επενδυτή μέχρι το «λουκέτο» με στόχο την εμπορική αξιοποίηση του ακινήτου, που βρίσκεται σε μια περιοχή «φιλέτο» της Θεσσαλονίκης."

Σύμφωνα με την Μακεδονία “Την απόφαση σε επιχειρησιακό επίπεδο για την τύχη του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης θα τη λάβει η Gores. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, περιλαμβανομένης της πώλησης σε τρίτο επενδυτή, Έλληνα ή μη”, ήταν το σχόλιο της γερμανικής πλευράς σε τηλεφωνική επικοινωνία της “Μ” με τα κεντρικά του ομίλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: