Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ σχετικά με επικείμενο κλείσιμο του εργοστασίου της μονάδας «SIEMENS» στη Θεσσαλονίκη

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Θα συζητηθεί τώρα η δεύτερη με αριθμό 965/20.5.2008 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σοφίας Καλαντίδου προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με επικείμενο κλείσιμο του εργοστασίου της μονάδας «SIEMENS» στη Θεσσαλονίκη, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση της κ. Καλαντίδου έχει ως ακολούθως:
«Ανήσυχοι για το εργασιακό τους μέλλον είναι οι εργαζόμενοι της μονάδας «SIEMENS» στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αισθάνονται εργαζόμενοι με «ημερομηνία λήξης». Συγκεκριμένα η μητρική «SIEMENS» έχει ήδη ανακοινώσει την απόφασή της να βάλει μέχρι τέλος Ιουλίου «λουκέτο» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας στην ανεργία εξακόσιους ογδόντα πέντε εργαζόμενους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός πολυεθνικός όμιλος, στο βωμό της αύξησης των υπερκερδών του, προτίθεται να περικόψει συνολικά έξι χιλιάδες οκτακόσιες θέσεις εργασίας.
Οι επιπτώσεις από το «λουκέτο» στο εν λόγω εργοστάσιο, το οποίο έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των εργοστασίων της Θεσσαλονίκης που έβαλαν «λουκέτο» το τελευταίο διάστημα (Φωσφορικά Λιπάσματα, ΒΑΛΚΑΝ κ.α.) ή ετοιμάζονται να βάλουν (ΒΙΑΜΥΛ) θα πλήξουν τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τους εκατοντάδες επαγγελματίες που συνεργάζονται με αυτό.
Το εν λόγω εργοστάσιο, από τα παλαιότερα της Θεσσαλονίκης, ήταν ο κύριος προμηθευτής του Ο.Τ.Ε. και ήταν πάνα κερδοφόρο.
Η κατάσταση αυτή που είναι συνέπεια της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οδηγεί από τη μια τους εργαζόμενους στην ανεργία και από την άλλη ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματιών και πολυεθνικών ομίλων στα πλαίσια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλωστε ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προς τους εργαζόμενους αποκαλύφθηκε και από την απάντηση που έδωσε στην υπ’ αριθμόν 8669/17.3.2008 ερώτησή μας δηλώνοντας άγνοια του προβλήματος.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων και τη λειτουργία του εργοστασίου;».
Στην ερώτηση της κ. Καλαντίδου θα απαντήσει επίσης η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Καλαντζάκου.
Ορίστε, κυρία Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κυρία συνάδελφε, στις 21 Μαΐου δέχθηκα επίσκεψη στο γραφείο μου από το Σωματείο Εργαζομένων της «SIEMENS» στη Θεσσαλονίκη. Το σωματείο μου έθεσε ως θέμα την πρόθεση του οίκου «SIEMENS» να πουλήσει τον τηλεπικοινωνιακό τομέα της δραστηριότητάς του και του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης «SIEMENS Εταιρικής Τηλεπικοινωνιακής Α.Ε.». Όπως αναφέρουν και σε υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι, αν η πώληση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών σε τρίτους σε παγκόσμια κλίμακα δεν επιτευχθεί, το εργοστάσιο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ενδέχεται να οδηγηθεί σε διακοπή των εργασιών του στο τέλος Ιουνίου.
Γνωρίζω πως και εσείς πρόσφατα ενημερωθήκατε για το ίδιο θέμα από το σωματείο και πως μάλιστα επισκεφθήκατε τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη. Μετά από την πρώτη αυτή συνάντηση με το σωματείο που είχα στο Υπουργείο, όπως σας ανέφερα, έλαβα σήμερα αίτημα από το σωματείο για τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπου θα κληθούν και οι εκπρόσωποι της γενικής διεύθυνσης του οίκου «SIEMENS» μαζί με τη διοίκηση του σωματείου για να υπάρξει μια επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει με την υπόθεση αυτή, για το ποιες τελικά είναι οι προθέσεις του ομίλου και που βρίσκονται οι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. Η τριμερής θα γίνει παρουσία μου. Ώρα και μέρα μένει να προσδιοριστούν, αλλά θα γίνει ή αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη. Ήδη, απ’ ότι μαθαίνω και από το σωματείο, έχει υπάρξει ενημέρωση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Η κ. Καλαντίδου έχει το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Δείχνει μια αδυναμία η Κυβέρνηση στο να απαντήσει σ’ αυτήν την ερώτηση. Η Κυβέρνηση πραγματικά δεν βρίσκει λόγια γιατί πρέπει να κρατήσει τις ψήφους των εργαζόμενων της «SIEMENS» –όσες ψήφους παίρνει από εκεί αναλογικά- και δεν βρίσκει λόγια να στηρίξει αυτή την πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.
Η «SIEMENS» είναι μια τεράστια πολυεθνική εταιρεία που παίρνει το καπελάκι της και φεύγει. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα πληρώνουμε το τίμημα. Τα κλειστά εργοστάσια και η ανεργία είναι το τίμημα που πληρώνουμε στην ελευθερία των επιχειρήσεων να μεταφέρουν όπου θέλουν τη δραστηριότητά τους για περισσότερα κέρδη. Αυτό το τίμημα το προβλέπει και η Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψηφίστηκε και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από το Συνασπισμό. Να πούμε ότι χάρη στην πολιτική που ακολουθήθηκε τόσα χρόνια και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. η Ελληνική Βιομηχανία Ηλεκτρονικών, η περίφημη «ΕΛ.Β.ΗΛ.», δεν λειτούργησε ποτέ κάτω από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμφωνία των ελληνικών κυβερνήσεων και σε όφελος των ιδιωτικών μονοπωλίων, όπως για παράδειγμα η «INTRACOM».
Η διαβούλευση που λέει σήμερα η κυρία Υπουργός, έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Όταν προτίθεται η μεγάλη πολυεθνική να πουλήσει ήταν υποχρεωμένη να κάνει τη διαβούλευση.
Παρ’ όλα αυτά σ’ αυτό βοήθησε και η στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που λειτουργεί μέσα στη «SIEMENS».
Έχουν φθάσει, όμως, σε απόγνωση οι εργαζόμενοι και ακόμη και οι συνδικαλιστές που εκφράζουν την κυβερνητική παράταξη, αν θέλετε και τον εργοδότη.
Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τα πράγματα είναι καθαρά. Οι τηλεπικοινωνίες είναι στρατηγικός τομέα για την πατρίδα μας αλλά και για κάθε χώρα. Η «SIEMENS» στη χώρα μας συμμετέχει σ’ αυτό τον στρατηγικό τομέα με μεγάλη παραγωγική δυνατότητα και δυνατότητες ανάπτυξης του τεχνολογικού επιπέδου της χώρας. Οι τηλεπικοινωνίες για μας δεν μπορούν να μείνουν στα χέρια των ιδιωτών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για τις θέσεις εργασίας και για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Πρέπει, όμως, ταυτόχρονα ένα μεγάλο μέτωπο να διεκδικήσει τώρα με αυτή τη θύελλα και στον Ο.Τ.Ε., με την πλήρη ιδιωτικοποίησή του, ενιαίο κρατικό φορέα τηλεπικοινωνιών με ένταξη σ’ αυτό το φορέα και της «SIEMENS» αλλά και άλλων μονάδων παραγωγής τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού υλικού, έναν αποκλειστικά δημόσιο Ο.Τ.Ε. και φυσικά όλα αυτά σε έναν άλλο δρόμο, σχεδιασμένης ανάπτυξης σε όφελος του λαού και των εργαζομένων.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρία Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κυρία συνάδελφε, κατ’ αρχάς να επαναλάβω λίγο τις ημερομηνίες, για να είναι ξεκάθαρο στο Σώμα πότε έγινε η ενημέρωση και πόσο γρήγορα προχωρούμε στις τριμερείς…
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Είχατε ενημέρωση και από μας με την ερώτησή μας. Μπορούσατε να το ψάξετε.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας):
Στις 21 Μαΐου ήρθε το σωματείο στο Υπουργείο Απασχόλησης και έθεσε το θέμα. Σήμερα ήρθε το αίτημα για τριμερή, για να μπορέσουν πράγματι να καθίσουν οι δύο πλευρές, όπως είθισται να γίνεται και θεσμικά, στο Υπουργείο Απασχόλησης, για να δώσει και η διοίκηση εξηγήσεις και σε μας και στους εργαζόμενους.
Θα ήθελα να πω ότι η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι επιδιώκει να υπάρχει ανάπτυξη παντού. Το μέχρι σήμερα μεταρρυθμιστικό της έργο έχει αποδώσει καρπούς…
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Ανάπτυξη στα κέρδη της «SIEMENS».
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κυρία Καλαντίδου, σας έχω διακόψει;
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Όχι, κυρία Υπουργέ.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): … μειώνοντας σημαντικά την ανεργία και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και επενδύσεις.
Συνεργαζόμαστε και γι’ αυτό το θέμα με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Πρωταρχικός μας στόχος πάντα είναι η διασφάλιση θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους, στο Υπουργείο Απασχόλησης ιδιαιτέρως. Κανείς δεν επιθυμεί να υπάρχει κλίμα ανασφάλειας ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Η πολιτεία δίνει σταθερά τη μάχη για την ανάπτυξη και την προοπτική και θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, για να μπορέσει να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις, αλλά και για να στηρίζει τους εργαζόμενους όπου είναι αυτό απαραίτητο. Το έχουμε πράξει κατά το παρελθόν, το πράττουμε καθημερινά και θα το πράξουμε και στο μέλλον.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: