Έξι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μήνα στη Θεσσαλονίκη από χρήση ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με την παραπάνω μακάβρια στατιστική, από την αρχή του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 33 άτομα. Πέρυσι ο "μαύρος" αριθμός έφτασε μέχρι το 61!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πριν καν κλείσει το εξάμηνο του 2007, σημειώθηκαν 528 παραβάσεις σχετικά με ναρκωτικά και συνελήφθησαν 690 άτομα. Συνολικά 29 κιλά ηρωίνη, 4,6 κιλά κοκαΐνη, 77 κιλά χασίς, 4.500 χάπια, καθώς και… 24,4 κιλά όπιο έπεσαν από τα χέρια των εμπόρων και τις "ναρκωπιάτσες" στα χέρια των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών.
Εξαιτίας των συλλήψεων εμπόρων και διακινητών, εξηγεί έμπειρος αξιωματικός, μειώθηκαν και τα χέρια που διακινούν την ηρωίνη στις πιάτσες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται τελευταία στροφή στα ναρκωτικά χάπια, η χρήση των οποίων, αν συνοδευτεί με αλκοόλ, συνήθως αποδεικνύεται μοιραία για τη ζωή των χρηστών.
Από την ηλικία των… 13 ετών αρχίζουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών τα Ελληνόπουλα. Μπορεί ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης χρήσης να υπολογίζεται ότι είναι τα 15,5 χρόνια, ωστόσο ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 όσων προσέγγισαν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ την τελευταία επταετία άρχισε τη χρήση πριν από τα 15.
Την "πρωτιά" στις προτιμήσεις των εφήβων κατέχει το χασίς και ακολουθούν οι μεθαμφεταμίνες και τα εισπνεόμενα. Τα περιβόητα χάπια "έκσταση" και το υγρό με το οποίο γεμίζουν οι αναπτήρες (το γνωστό σε όλους ζιπέλαιο) προτιμώνται κυρίως από τους μαθητές, καθώς μπορούν να τα προμηθευτούν πολύ εύκολα και με μικρό κόστος.
Την ίδια στιγμή μόλις τέσσερις μονάδες χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ καλούνται να εξυπηρετήσουν τους περίπου 650 χρήστες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής, περιμένοντας να ανοίξει μία θέση στο πρόγραμμα. Η αναμονή στη Βόρεια Ελλάδα φτάνει έως και τα δυόμισι χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες να πεθαίνουν περιμένοντας.
"Δυστυχώς η ηλικία έναρξης χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι τα 13 χρόνια για κάποια παιδιά. Θραύση σε αυτές τις ηλικίες κάνουν το χασίς, οι μεθαμφεταμίνες και τα εισπνεόμενα. Είναι πολύ εύκολο, ειδικά για τις μικρές ηλικίες, να τα βρουν. Ωστόσο η χρήση τους είναι πολύ επικίνδυνη, διότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο", τόνισε στη "Μ" ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βορείου Ελλάδος Φαίδων Καλοτεράκης.
"Αγκάθι" όμως συνεχίζουν να αποτελούν και οι λίστες αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ.
"Είναι δύσκολο να υπολογίζει κάποιος πόσοι χρήστες πεθαίνουν στις λίστες αναμονής. Θα μπορούσαμε όμως ίσως να εκτιμήσουμε ότι κάθε χρόνο πεθαίνει περίπου το 1%. Δυστυχώς οι τέσσερις μονάδες του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, καθώς υποδέχονται χρήστες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Για το λόγο αυτό ήδη γίνονται επαφές με άλλες μεγάλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής, ώστε να δημιουργηθούν και άλλες μονάδες που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ", δήλωσε στη "Μ" ο υπεύθυνος των προγραμμάτων μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ στη Βόρεια Ελλάδα Κώστας Γαζγαλίδης.
Πάντως ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ είναι ενθαρρυντικά, καθώς το 70% των χρηστών πετυχαίνει μείωση της χρήσης ουσιών και το 80% βελτίωση της παραβατικότητας, ενώ το 10%-15% πετυχαίνει απεξάρτηση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Κωνσταντίνος Μπάλλας έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα λόγω έλλειψης μονάδων χορήγησης υποκατάστατων και πρόσθεσε ότι ήδη προγραμματίζεται η δημιουργία τους σε Βέροια, Ξάνθη και Καβάλα. Μάλιστα οι μονάδες αυτές θα ανήκουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και όχι στον ΟΚΑΝΑ.
Ωστόσο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει η έναρξη λειτουργίας της μονάδας χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ". Παρότι η εγκατάστασή της έχει εγκριθεί από δύο πρυτανικά συμβούλια και από τη διοίκηση του νοσοκομείου, στην πρόσφατη συνεδρίαση της συγκλήτου του ΑΠΘ το θέμα πήρε αναβολή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου