Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Η ΓΣΕΕ υπέρ των καπνοβιομηχανιών και εναντίον των μη καπνιστών

Στις ΗΠΑ ενεκρίθη νόμος, ο οποίος δίνει στην αμερικανική ηγεσία εξουσίες επιβολής περιοριστικών μέτρων στις καπνοβιομηχανίες.

Με τις διατάξεις του αυξάνεται το μέγεθος των προειδοποιήσεων για την υγεία των καπνιστών λόγω καπνίσματος έως και το μισό του πακέτου, ενώ θα καταργηθούν εντελώς οι επωνυμίες “λάϊτ”, ή καιούλτρα λάϊτ”.

“Με το νομοσχέδιο αυτό, πετύχαμε μία νίκη”, σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα μετά την υπερψήφισή του.

Στη γερουσία το νομοσχέδιο πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθετήθηκε με ψήφους 307 υπέρ, έναντι 97 κατά.

Την ίδια μέρα στην Ελλάδα η ΓΣΣΕ έβγαζε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Οι βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος είναι αναμφισβήτητες και σοβαρές στην υγεία των πολιτών όπως και η ενόχληση των μη καπνιστών. Επιβάλλεται όμως να γίνουν σεβαστά και τα δικαιώματα των καπνιστών για τους οποίους λαμβάνονται εξοντωτικά- αστυνομικά- μέτρα.

Ειδικότερα η γενική απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις είναι απαράδεκτη, καταπιεστική και ρατσιστική! Χωρίς να λαμβάνονται καν υπόψη οι προβλέψεις του Νόμου 3730/08 (για διαμόρφωση ειδικών χώρων ) και οι ιδιαιτερότητες του ιδιωτικού τομέα, Βιομηχανίες – Βιοτεχνίες – Κατασκευές – Γραφεία – Κατάστημα κλπ, η απόφαση για γενική απαγόρευση του καπνίσματος διευκολύνει στα μέγιστα τις επιχειρήσεις (αφού δε θα δαπανήσουν ούτε ένα ευρώ και δε θα "χάνουν" ούτε ένα λεπτό".

Απαιτούμε πριν εκδοθεί γενική απαγορευτική απόφαση καπνίσματος για τους χώρους εργασίας να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με σεβασμό στο Νόμο, ώστε να μην καταπατηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και προκληθούν πρόσθετα προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις σε βάρος όλων των εργαζομένων (καπνιστών και μη)"

Κύριοι της ΓΣΣΕ για τα δικαιώματα των μη καπνιστών δεν μας λέτε τίποτα.

Το μόνο που λέτε είναι ότι "ενοχλούνται" από τον καπνό.

Ένας μη καπνιστής δεν υφίσταται καταπίεση και ρατσισμό σε έναν χώρο που καπνίζουν;

Πρώτα δεν πρέπει να ενδιαφερθείτε για τα δικαιώματα αυτών που καταπιέζονται και μετά αυτών που καταπιέζουν;

Τόσα χρόνια που στους περισσότερους εργασιακούς χώρους στην Ελλάδα καπνίζουν γιατί δεν σας έπιασε κάποια ευαισθησία;

Είδατε σε καμιά εταιρία στους χώρους των διαλειμμάτων να υπάρχει χώρος για μη καπνιστές;

Για πείτε μας τι λέτε για τα παρακάτω στοιχεία:

Έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι.
Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο το κόσμο είναι 1.100.000.000. άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα) εξαιτίας του καπνίσματος.
Το κάπνισμα είναι η ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΑΙΤΙΑ σε αριθμό θανάτων παγκόσμια μετά τη φτώχεια.
Η χώρα μας είναι η πρώτη στην Ευρώπη σε ποσοστά καπνιστών κι ανάμεσα στις πρώτες στον κόσμο.

Κανένας, και φυσικά ούτε και εμείς, δεν λέει ότι δεν πρέπει να υπάρξει μιά μέριμνα για τους καπνιστές.

Πρώτα όμως πρέπει να προστατευτεί ο παθητικός καπνιστής.

Αν θέλετε κύριοι της ΓΣΣΕ να κάνετε διάλογο δεν μπορείτε να κάνετε διάλογο χωρίς να καπνίζετε;

(Δείτε εδώ τι έγινε σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε απαγόρευση καπνίσματος.)

Δείτε και ένα φοβερό βίντεο που θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχει ανάψει η συζήτηση στο http://nosmokingingreece.blogspot.com με δύο πλευρές. Η μία των καπνιστών ειρωνεύεται και απειλεί. Νομίζει ότι οι μη καπνιστές, για να παραπονεθούν για το κάπνισμα στο διπλανό τραπέζι του καφενείου που τους ενοχλεί πρέπει να απευθυνθούν πρώτα στο γκαρσόνι που αδειάζει τα τασάκια, μετά να παραπεμφθούν στον ιδιοκτήτη και τελικά στους φουσκωτούς που θα τους χαρακώσουν αυτούς και τα αυτοκίνητά τους, για να μην τα χαλάσουν με τους καλούς πελάτες τους καπνιστές.

Η άλλη πλευρά έχει έτοιμο ένα παράθυρο καταγγελίας που μπορεί να γίνει από οπουδήποτε, ακόμα και από ένα ιντερνετ καφέ στο δρόμο της επιστροφής, την ώρα που τα ρούχα του ταλαίπωρου μη καπνιστή θα βρωμάνε από τα τσιγάρα των θαμώνων του εστιατορίου, ενώ η Αστυνομία στο εστιατόριο θα φτάνει όταν θα είναι σβησμένα τα τσιγάρα και δεν θα διαπιστώνει τίποτα.