Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Σήμερα κρίνεται η τύχη της Siemens στη Θεσσαλονίκη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008
Του Β. Μανδραβελη

Εληξε το τελεσίγραφο της εταιρείας – Απειλή λουκέτου

Σήμερα είναι η D-Day για τη λειτουργία του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη και τους εργαζόμενους. Η Siemens Ελλάδος γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα ισχύει η δέσμευση της για το κλείσιμο του εργοστασίου ενόψει της πώλησης της Siemens Enterprise Networks (SEN), κατά 51%, στην αμερικανική εταιρεία Gores. H τελευταία έχει γνωστοποιήσει ότι θα διατηρήσει την παραγωγική μονάδα της SEN στη Βραζιλία και έχει δεσμευτεί να λειτουργεί μέχρι το 2011 τη μονάδα της Λειψίας.

Για την παραγωγική μονάδα στη Θεσσαλονίκη, αυτό που έχει γνωστοποιηθεί είναι η «αξιολόγηση» του ρόλου της, αλλά κατά βάση, η αμερικανική εταιρεία που αναλαμβάνει το management της SEN, από 1/10/2008, θέλει να την κλείσει λόγω μεγέθους και οικονομικών κλίμακας.

Η Siemens Ελλάδος και η κυβέρνηση για ευνόητους λόγους θέλουν ν’ αποφύγουν το «πικρό ποτήριο» του κλεισίματος της μονάδας που θ’ αφήσει άνεργους 240 εργαζόμενους, και σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται τρόποι συνέχισης της λειτουργίας της. Ωστόσο είναι απίθανο η μονάδα να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς κρατικό παρεμβατισμό και κυρίως χωρίς την ανάθεση συμβολαίων.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, οι οποίοι χθες συναντήθηκαν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου και τη γ. γ. του ΚΚΕ κ. Α. Παπαρήγα, επικαλούνται στην επιχειρηματολογία τους, τις κρατικές παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις Λαναρά και Βαρβαρέσου. Οι δύο αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκαν στο μέρος των εργαζόμενων της Siemens στη Θεσσαλονίκη, αλλά την «καυτή» πατάτα φαίνεται ότι κρατά η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την εβδομάδα που διανύουμε (wk37 ..που ο κόσμος το χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι) έτυχα σε μια συζήτηση περί αποζημιώσεων κλπ και κάποια στιγμή μέλος του σωματίου ρωτήθηκε "γιατί δε ζητάμε κάτι παραπάνω"
Η απάντηση ήταν "δεν έχει ανακοινωθεί θέμα κλεισίματος επίσημα, άρα δεν είναι ώρα για κάτι τέτοιο"

Την προηγούμενη εβδομάδα (κακές γλώσσες πάλι) μάθαμε ότι με αφορμή την Διεθνή Έκθεση, η ΒΙΑΜΥΛ πρότεινε να οργανώσουμε από κοινού κάποιες κινητοποιήσεις και η απάντηση του σωματείου ήταν ΟΧΙ.

Η απορία μου είναι μία ..
Ως πότε θα έχετε το θράσος να μας κοιτάτε στα μάτια και να λέτε αυτά που λέτε.. ?

Α.. κι ακόμα κάτι.. πόσο πουλημένοι μπορεί να είστε ..?

Ανώνυμος είπε...

πολυ!
αλλα φταινε οι 6 κοτες που μπηκαν μεσα και τους χαλασαν τα σχεδια, και φταιμε εμεις που πανω κατω κοτες ειμαστε που δεν μιλαμε, φτανει πια, ολο αυτο λεμε αλλα τοσα χρονια δικτατορια...θελει κοτσια