Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

351 δήμαρχοι και κοινοτάρχες λένε "όχι" στις 20.000 προσλήψεις

Η φαεινή ιδέα της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά και της κυβέρνησης να διοχετεύσουν μέρος των ανέργων στον δημόσιο τομέα, μέσω του αδιαφανούς προγράμματος για την πρόσληψη 20.000 ανέργων στους ΟΤΑ, εξελίσσεται σε τραγέλαφο (και τραγωδία για την κυβέρνηση).

Με επιστολή που επέδωσαν αργά απόψε στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, 351 δήμαρχοι και κοινοτάρχες δηλώνουν ότι "αρνούνται να λάβουν μέρος στο παιχνίδι προσβολής της αξιοπρέπειας και εκμετάλλευσης της δύσκολης θέσης των ανέργων και να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς γίνεται προσπάθεια συγκρότησης ενός προεκλογικού πελατειακού μηχανισμού".

"Εμείς ως Δήμαρχοι προτείναμε και ψηφίσαμε στο Τακτικό μας Συνέδριο, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης, τη δημιουργία προγράμματος απασχόλησης 20.000 ανέργων, η επιλογή των οποίων θα ερχόταν ως αποτέλεσμα σειράς αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων. Η Κυβέρνηση στρεβλώνει τη θέση αυτή και με τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκροτεί μηχανισμό, στον οποίο τον ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή των ανέργων, θα έχει ο ΟΑΕΔ ο οποίος έχει καταστεί προ πολλού αφερέγγυος λόγω των γνωστών σε όλους ρουσφετολογικών πρακτικών του", αναφέρουν στην επιστολή τους. Και συνεχίζουν: "Οι 20.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, θα χρηματοδοτηθούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από συγκεκριμένους, θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αρνούμαστε να λάβουμε μέρος στο παιχνίδι προσβολής της αξιοπρέπειας και εκμετάλλευσης της δύσκολης θέσης των ανέργων και για το λόγο αυτό δε θα συμμετάσχουμε με οποιονδήποτε τρόπο στις διαδικασίες του προγράμματος, που σχεδιάζει η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών".

Και η επιστολή καταλήγει: "Είναι προφανές ότι αφού δεν θα συμμετάσχουμε στην υλοποίησή του δεν μπορούμε να επιφορτιστούμε και το κόστος. Για το λόγο αυτό απαιτούμε οι θεσμοθετημένοι πόροι των δήμων μας, που συνδέονται με τους τρείς φόρους που αναγράφονται στην σχετική τροπολογία, να συνεχίσουν να μας καταβάλλονται χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση ή τροποποίηση".

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σας παραδίδουμε αντίγραφα με τις υπογραφές 351 Δημάρχων και Κοινοταρχών της χώρας, σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για την χρηματοδότηση 20.000 θέσεων εργασίας στους Ο.Τ.Α. της χώρας, που περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο με τίτλο: «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης», δηλώνοντας κατηγορηματικά, ότι αρνούμαστε να λάβουμε μέρος στο παιχνίδι προσβολής της αξιοπρέπειας και εκμετάλλευσης της δύσκολης θέσης των ανέργων που προωθεί η Κυβέρνηση μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Απαιτούμε οι θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων μας, που συνδέονται με τους 3 φόρους που αναγράφονται στην τροπολογία, να συνεχίσουν να μας καταβάλλονται χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση ή τροποποίηση.

Επειδή, ανακύπτει μείζον θέμα ηθικής, πολιτικής και ενδεχομένως συνταγματικής τάξης, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας.


Οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι

Πάρις Κουκουλόπουλος, Δήμαρχος Κοζάνης
Κώστας Ασκούνης, Δήμαρχος Καλλιθέας

Ο κατάλογος με τους δήμους και κοινότητες που αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εδώ

Από τον νομό Θεσ/νίκης οι δήμοι που υπογράφουν είναι:
ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΔΩΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΣΣΣΗΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΙΚΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: